Taką zupę grzybową robiły nasze babcie. Zdziwisz się, jak łatwy jest ten tradycyjny przepis

Dodano:
Zupa grzybowa Źródło: Shutterstock / Jevgenija ZUK
Zupa grzybowa to tradycyjne danie kuchni polskiej, które przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Aromatyczna i pełna smaku leśnych grzybów zupa kojarzy mi się z jesiennymi obiadami u babci. Poznaj sprawdzony przepis na zupę grzybową.

Zupa grzybowa to jedno z dań, które niegdyś bardzo często gościły na polskich stołach. Przygotowywana z prostych składników, smakuje fenomenalnie. Tradycyjna receptura, którą znajdziesz poniżej, pochodzi ze starej książki kucharskiej, z której korzystała moja babcia.

Jak zrobić tradycyjną zupę grzybową?

Zupę grzybową możesz przygotować ze świeżych grzybów leśnych, grzybów mrożonych lub suszonych (np. podgrzybków lub borowików). Jesienią jednak danie to najlepiej smakuje ze świeżych grzybów, które przed przystąpieniem do gotowania trzeba starannie oczyścić. Wskazówka: Nie namaczaj świeżych grzybów w wodzie, bo wchłoną płyn i stracą swój wyjątkowy smak oraz aromat. Jeśli decydujesz się na suszone grzyby, to pamiętaj, że wymagają one namoczenia przed gotowaniem. Możesz namoczyć je wieczorem i pozostawić w lodówce. Grzybów mrożonych nie musisz rozmrażać przed obróbką termiczną.

Do zupy grzybowej dodaję włoszczyznę, ale możesz pominąć ten składnik lub zastąpić go pokrojonymi w kostkę i podgotowanymi w osobnym garnku ziemniakami.

Porada: Tradycyjną zupę grzybową z tego przepisu możesz ugotować na bulionie lub rosole z wczorajszego obiadu. Wyśmienicie smakuje również gotowana na bulionie rybnym z głów, kręgosłupów i płetw karpia, pstrąga i innych ryb.

Przepis: Tradycyjna zupa grzybowa

Ta zupa smakuje jak u babci, a jej sekretem jest prosty i zdrowy skład.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g świeżych grzybów
  • 2 litry bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 małe marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 10 cm białej części pora
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykoowanie składnikówOczyść grzyby, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Do zupy nadają się nie tylko kapelusze, ale także nóżki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pozostałe warzywa obierz, umyj i osusz. Marchew, pietruszkę i selera pokrój w słupki, a pora w półplasterki.
  2. SmażenieW garnku z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodaj pozostałe warzywa, liść laurowy oraz ziele angielskie i smaż 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj grzyby i smaż na małym ogniu przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodanie bulionuPodsmażone warzywa i grzyby zalej bulionem. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 20 minut lub do miękkości składników. Gotową zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jak podawać zupę grzybową?

Zupę grzybową podawaj gorącą. Możesz udekorować potrawę natką pietruszki – tak zawsze robiła moja babcia, a także podać do niej świeże pieczywo, grzanki lub makaron np. w kształcie łazanek. Tradycyjna zupa grzybowa wyśmienicie smakuje również posypana startym serem żółtym oraz skropiona oliwą truflową lub oliwą czosnkową.

Jak zrobić idealny bulion do zupy grzybowej?

Decydując się na gotowanie zupy z bulionu warzywnego, najczęściej korzystam z receptury mojej redakcyjnej koleżanki. Płyn przygotowany według jej przepisu jest wyjątkowo esencjonalny. Polecam go również jako bazę do innych potraw (np. sosów i risotto) lub jako tradycyjny rosół z makaronem.

Przepis: Bulion warzywny

Wegański, esencjonalny bulion, który może być bazą do zup i sosów.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 garść suszonych grzybów (najlepiej borowików)
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 litry wody
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywSuszone grzyby zalej w misce gorącą wodą. Pokrój na kawałki marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Na dnie garnka rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Dorzuć czosnek i jeszcze chwilę mieszaj.
  2. Gotowanie bulionuZalej przesmażone warzywa wodą. Dodaj grzyby razem z wodą, w której się moczyły, wrzuć por i pęczek pietruszki. Gotuj na małym ogniu co najmniej godzinę. Dopraw solą i pieprzem. Gotowy bulion odcedź.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...